Мнения

Стартиране на Европейската младежка награда “Карл Велики“ за 2012 г.

Процедурата за подбор за Европейската награда „Карл Велики“ за младежи за следващата година стартира в средата на ноември. Наградата се присъжда на млади хора, които участват в проекти, насърчаващи разбирателството между хората от различни европейски страни. През следващата година предстои да бъде петото връчване на наградата, която стартира през 2008 г., като крайният срок за подаване на проекти е 23 януари 2012 г.

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците. Сред избираните досега проекти са младежки обменни програми, артистични и интернет проекти с европейско измерение…

Общият награден фонд е 10 000 евро

Проектите, избрани на първите три места, ще получат съответно 5 000 евро, 3 000 евро и 2 хил. евро. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през есента.

Представителите на националните победители не само ще бъдат поканени да участват в церемонията по връчването на наградата, но ще присъстват също така два дни по-късно на церемонията по връчване на Международната награда „Карл Велики“ по време на четиридневната си екскурзия до гр. Аахен, Германия.

Победителите за 2011 г.

През 2011 г. наградата за първо място получи британското лайфстайл списание „Европа и аз“, създадено през 2007 г. от млади европейци за млади европейци. На второ място бе отличен проектът за късометражен филм „Балканите отвъд границите“ (Balkans Beyond Borders) от Гърция. На трето място бе класиран проектът „Escena Erasmus Project“ (Испания), който е насочен основно към студенти по Еразъм, като насърчава културните и езикови обмени.

Формулярите за кандидатстване са достъпни на интернет сайта на наградата:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/bg/introduction.html

За повече информация:
Ayla Sultan Çiçek ayla.cicek@europarl.europa.eu  
Тел.: 0032-2-284 10 09 или 0032-498-98 13 37 (мобилен)

Как ще бъдат избрани победители?

Краен срок за подаване на проектите: 23 януари 2012 г.

Трите най-добри проекти ще бъдат избрани на две фази.

Първа фаза: национални журита от поне двама евродепутати и един представител на младежка организация ще избират национален победител от всяка страна на ЕС до 5 март 2012 г.

Втора фаза: европейско жури, което се състои от трима евродепутати, председателят на ЕП и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат европейския лауреат сред 27-те национални победители до 5 април 2012 г.

Наградите

Наградените три проекта ще бъдат обявени от председателя на ЕП и от представител на Фондацията за наградата „Карл Велики“ в гр. Аахен, Германия. Тримата победители ще бъдат поканени да посетят ЕП в Брюксел или в Страсбург.

Представителите на 27-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по награждаването в Аахен на 15 май 2012 г.

Интернет страница на европейската младежка награда „Карл Велики“
www.charlemagneyouthprize.eu

Интернет страница на фондацията на международната награда
www.karlspreis.de

Прессъобщение за награждаването от 2011 г. (31 май 2011 г.)
http://www.europarl.europa.eu/en/pressroom/content/20110530IPR20497/html/Europe-Me-wins-European-Charlemagne-Youth-Prize-2011