Училища

Старозагорско училище търси 43 000 лв за децата със СОП

Помощното училище „Любен Каравелов“ в Стара Загора обяви, че се нуждае от около 43 000 лв, за да успее на обнови и осъвремени материално-техническата си база. В школото се обучават 100 деца със специални образователни потребности.

Малките ученици са разпределени в 20 паралелки с по 4 до 6 ученика, за тях се грижат 27 педагози, информира „Монитор“.

Средствата са необходими за оборудване на специализирани кабинети- сензорна зала, кинезитерапевтичен кабинет, кабинет за арт-терапия, психологичен и логопедичен кабинети, както и специални стаи в които децата да си почиват.

До момента има събрани 8 617 лева от благотворителни инициативи, нови 3000 лв са дошли от продажба на покани за концерт в залата на старозагорската опера. Други 4370 лева са постъпили от дарения, а от проведения базар-1247 лева.

Срокът, в който училището от помощно ще трябва да се преобразува в Център за специална образователна подкрепа е една година. Той ще обучава досегашните ученици, някои от които са с много тежки увреждания, с умерена или тежка умствена изостаналост и затова те не биха се интегрирали успешно в общообразователните училища.