Училища

Стара Загора дава 40% от бюджета си за образование

Близо 40 % от бюджета на община Стара Загора отива за образование, се разбра след срещата на директорите на училища с представители на местната общинска администрация, съобщава местният вестни „Твоят ден“.

Заложените средства за настоящата година са 31 млн. лв, с 1.5 млн по-малко от миналогодишните средства. Това е така, защото тепърва ще бъдат прибавени допълнителните пари за стипендии, закуски, учебници и др., обясява Пенка Чавдарова от отдел „Образование“.

За развитие на материалната база са заложени по 23 лв. на ученик, а за осигуряване на храненето се падат по 65 лв. годишно на най-малките от първи до четвърти клас.

Две училища и две детски градини в Старозагорско пък са спечелили проекти пред ДФ „Земеделие“ за осигуряването на плодове за учениците си. Чавдарова споделя и за неприятната статистика – за последната година децата в училищата са намалели с 500.

220 хил. лв. били предвидени за неотложни ремонти на няколко училища. Само за Трето основно училище в квартал „Кольо Ганчев“ (на снимката) обаче били нужни около 500 000 лв., за да не се срути, напомни неговият директор.