Мнения

Стаматов: Професионалното образование трябва да остане приоритет

Професионалното образование и дуалното обучение се превърнаха в приоритети на Министерството на образованието и науката и трябва да останат такива и при следващия кабинет.

Това заяви заместник-министър Диян Стаматов по време на шестото издание на Форума за дуално обучение, организиран по проект ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стаматов припомни, че по настояване на министъра в оставка Меглена Кунева беше възстановена дирекция „Професионално образование“ и бяха проведени срещи с директори на гимназии и представители на бизнеса. В област Пловдив беше създаден първият образователно-индустриален фонд, който ще насърчава и ще съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели в региона, обясни зам-министърът.

Стаматов добави, че през следващата година МОН ще стартира проект за обучение чрез работа на учениците от професионалните гимназии. В него ще се включат 100 паралелки като училищата ще могат да кандидатстват за финансиране между 100 000 и 200 000 лева за адаптиране на учебните планове и програми. Проектът предвижда учениците да се обучават в реална работна среда по 2-3 дни седмично и да получават възнаграждение за труда си в размер на 90% от минималната работна заплата в страната.

Професионалните гимназии могат да кандидатстват и за обновяване на сградите и общежитията си по ОП „Региони в растеж“. По-добрите условия и материална база са допълнителен стимул за учениците и могат да са решаващи при избора на училище, допълни Стаматов.

Източник: МОН