Ученици

Стаматов: Инцидентът в 23-то СОУ е в резултат на импулс

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов смята, че инцидентът в столичното училище е в резултат на импулсивна и неконтролируема емоция на младежа, „като това може да се квалифицира и като криминално действие“. „Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки по всяко време и да внесе какво ли не. В нашата страна не е традиция да се проверява какво носят учениците в раниците си и това не е негативна практика, защото, заради отделни случаи, не трябва да се хвърляме в другата крайност. За жалост в последните години много от децата след 13-14-годишна възраст носят различни средства за самоотбрана, но тук ролята на превенцията от страна на класния ръководител е изключително важна“, коментира заместник-министърът.

По думите му сигурността, която в момента има в училищата, „е сравнително крехка и предпазлива“. Имаме видеонаблюдение, охранители, които в някои случаи не отговарят на изискванията, но за това е необходимо допълнително и стабилно финансиране и време, отбеляза Стаматов.

Той допусна възможността да се поставят детектори за метал в училищата, но това да се приложи пилотно в някои училища и да се види какъв ще е ефектът от тях. 

Източник: novini.bg