Мнения

Стаматов: Електронните учебници са смела крачка, но родителите трябва да контролират децата си

В студиото на NOVA гостува директорът на 119-то училище и бивш заместник-министър на образованието Диян Стаматов. Той заяви, че действително има известно закъснение при въвеждането на електронни учебници.

„Въпреки това, през изминалата седмица министерството даде две много смели разрешителни крачки. Едната е тази, свързана с въвеждането на електронни учебници, и то безплатно за всички ученици от 1-ви до 7-ми клас. Другата смела крачка е допускането на наличие на електронни дневници – нещо, което до момента условно казано не беше нормативно разрешено. От тази учебна година се разрешава на всички училища, които имат възможност да ползват само електронни дневници”, обясни той.

Той потвърди, че действително опасенията на някои родители, че това доведе до постоянно седене пред телефони и компютри от страна на децата, не са съвсем безпочвени. „Има проблем за по-дългото престояване на деца и подрастващи пред електронни устройства, но тук вече е и ролята на родителя да ги спира в определен промеждутък от време, за да не са постоянно в телефона”, каза той.

„Контролът ще стане още по-сложен, но това е бъдещето. Не можем да се върнем назад към използването на доста остарели подходи. Родителят наистина трябва постоянно да съблюдава и може би още по-стриктно да контролира децата си, най-вече за социалните мрежи”, подчерта директорът.

„Първата крачка, която е в момента, е точно с електронните учебници, които се предлагат. Те са pdf формати. Следващата крачка, която това лято трябва да бъде направена от издателствата, е онлайн режим на динамични филмчета с препратки към различни линкове”, разказа той.

Източник: nova.bg