Ученици

Средното образование в интернат се оказва мит

Средно образование в интернат? Това е мит. Оказва се, че малолетните престъпници, които съдът е изпратил в такива институции, едва завършват основно образование.

Единици са тези, който взимат диплома за средно, както и за някаква професионална квалификация. В момента 89 деца са настанени във възпитателно-педагогически интернати заради престъпления и хулиганство, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос.

Те са пръснати в габровското село Керека, в Завет, в Ракитово и плевенското село Подем, където са настанени само момичета. Отделно 23 са деца в единствения в страната социално-педагогически интернат в силистренското село Варненци. От години жителите на селата, в които има интернати, са пропищели от набезите на малчуганите. Местните масово се оплакват, че настанените в интернати деца безконтролно напускат институциите, извършват кражби, държат се непристойно, проституират, нападат възрастни хора и животни.

Омбудсманът Мая Манолова също поде кампания с искане да се закрият възпитателните училища-интернати, защото според нея те не изпълняват целите, за които са създадени, а генерират престъпност.

Настаняването на малолетни с девиантно поведение в интернатите става целогодишно, след влязло в сила решение на съда или присъда. Магистратите решават дали малолетният престъпник да бъде изпратен в социално-педагогически интернат или възпитателно училище интернат. Престоят им там не може да е по-дълъг от 3 години.

Най-малките деца, които по закон могат да бъдат пратени в интернат, са на 8 години, а най-големите на 16, но при изрично писмено съгласие от тяхна страна може да са и до 18 години.

През миналата учебна година 30 деца в интернати са завършили основно образование, 3 – средно, 6 са получили професионална квалификация, а 92 са напуснали преди края на учебната година. И все пак това е напредък в сравнение с предишни години, отчете Вълчев.

През учебните 2014/2015 и 2015/2016 малчуганите, завършили средно в интернат, са нула, но все пак някои са придобили професионална квалификация.

Източник: dnes.bg