Мнения

Средната заплата в БАН е под 700 лв.!

Възможно е действително да се подобрят условията на труд, както и заплащането на учените в Българската академия на науките (БАН). Това заяви новоизбраният директор на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Средната заплата в БАН е под 700 лв. Тя е по-ниска от средната работна заплата в страната. Учените ни обаче извършват една високоефективна дейност, която е призната в Европа и света. Само с дойстойно заплащане, добри условия на труд и добра база можем да привлечем млади учени, изтъкна още Ревалски.

Тендецията в света е за увеличаване на финансирането на научните изследвания. За БАН се очаква половината средства да идват от бюджет, другата половина – от проектно финансиране, коментира още акад. Ревалски в ефира на БНТ.

Около 60% от научната продукция у нас се произвежда от БАН. Имаме уникална апаратура и инфраструктура, която трябва постоянно да работи, тоест да не ни спира тока. Сградите се нуждаят от реновиране, набеляза част от проблемите новият директор.

По думите му на този етап няма нужда от законови промени по отношение на БАН. Изтичат не само млади мозъци, а и такива, които вече са добре подготвени, отбеляза директорът. Той подчерта, че Българската академия на науките е национален експертен център, не само научен.

Източник: actualno.com