Ученици

Сребърен медал за България на най-голямото световно състезание по ИТ

За втора поредна година Българският национален отбор по ИТ организиран от СУ Св. Кл. Охридски се връща от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии http://moschampionship.com/ с медали.  Ученичката от ГПАЕ „Гео Милев“ град Бургас Даниела Павлова завоюва за България сребърен медал в конкуренцията на над 200 финалисти от повече от 130 държави. Тази година световните финали се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния от 30 юли до 2-ри август 2017 година.

 Даниела Павлова и още четирима български ученици участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

Доц. Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет на СУ и ръководител на  проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, разказа, че успехът на Даниела е резултат от петгодишната им работа по проекта, насочен към 25 000 ученици в средните училища, сред които ученици от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. „На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ  чрез Microsoft Imagine Academy, обучение по предприемачество, курсове за  кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват  от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство. За учебната  2016/2017 година най-високото ниво на световно призната професионална  сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology  Associate са постигнали над 2500 ученици“, подчерта доц. Нетов.

Прeподавател по ИТ технологии на Даниела е  Димитрина Тодорова.

Класиралата се на второ място Даниела Павлова сподели, че се надява нейният успех да вдъхнови и окуражи и други млади момичета за това да потърсят и намерят професионална реализация в областта на информационните технологии.

 

 

Източник: Teacher.bg