Институции

Спряха интернета в Алжир заради училищните матури

Обезверени от възможността учениците да преписват по време на матурите, властите на Алжир са стигнали до доста драстично и достатъчно спорно като резултат решение – да дръпнат шалтера на интернет в цялата страна (както кабелен, така и мобилен).

Матурите в Алжир са между 20 и 25 юни, като връзката с мрежата ще бъде спирана за час по време на изпитите. Достъпът до социалната мрежа Facebook пък изобщо ще бъде блокиран в цялата страна през целия изпитен период, за да се ограничи комуникацията между учениците, както и възможно изтичане на информация, свързана с матурите.

По думите на министъра на образованието на Алжир Нурия Бенгабрит местните власти не са много доволни от решението си, но не могат да сторят нищо друго при подобна заплаха за изтичане на информация за матурите в мрежата.

Едновременно с блокирането на интернет, на всички ученици, учители и квестори ще бъде забранено използването на каквито и да било електронни устройства по време на изпитната сесия, а в над 2000 зали, в които ще се провеждат матурите са установени металодетектори на входа. За преписване ще бдят не само учителите и квесторите, но и огромно количество камери. На матури за завършване на гимназии тази година в Алжир ще се яват 700 000 ученици.

Това съвсем не е първи път, когато алжирските власти блокират интернет по време на матурите в учебните заведения. Към подобни мерки са прибягвали и Индия, Ирак и Етиопия. Според доклад на ООН първата държава използвала изключване на интернет е Узбекистан през 2014 г.

Източник: monitor.bg