Институции Ученици

Спряха детските на 10 591 ученици заради бягства от час

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец.

Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.

Още след старта на учебната година – през октомври, са отрязани помощите на семействата на 1275 ученици заради бягство от часовете. През следващия месец още 5555 са останали без детски, а през декември са спрени помощите на 3761 деца, кръшкали от училище.

Семействата на други 988 хлапета пък са лишени от помощи, защото не са посещавали детска градина от началото на учебната година. През октомври са секнали детските на 424 хлапета, други 328 са останали без помощи през ноември, а 236 са санкционираните през последния месец на миналата година заради отсъствия в забавачката.

От септември до 19 декември 2019 г. заради липса на задължителни ваксини пък са отрязани помощите на общо 485 семейства, става ясно още от отговора на социалния министър.

Досега детските се спираха за месец при натрупани пет отсъствия от училище. От тази учебна година обаче санкциите са по-сериозни и ако ученик отсъства без основание от час пет пъти, то помощите на семейството се спират за една година.

Санкцията се прилага и за децата от предучищната група, както и за тези в детската градина, но ако са натрупали неизвинени отсъствия от три дни.

За да получат пълен размер на детските надбавки, семействата трябва да имат доходи до 410 лв. на калпак. Така на семействата с едно дете се отпускат 40 лв., на тези с две – 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв. Тези с доходи от между 410,01 лв. и 500 лв. на глава от семейството пък получават 80% от пълния размер на помощта, или 32 лв. за едно дете. За декември помощи са получи общо 351 320 деца, става ясно още от отговора на Деница Сачева. 24 349 помощи са раздадени и на деца с трайни увреждания, а 1377 на такива без право на наследствена пенсия от починал родител. Месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година пък са взели 12 375.

Източник: monitor.bg