Ученици

Спорт, здраве, култура и образование обединени в Националната спортна панорама 2012

„Виж, опитай, избери!“ – е мотото на втората Национална спортна панорама 2012, която ще се проведе от 20 до 22 април пред Националния дворец на културата в София, се казва в прессъобщение на спортното министерство.

На пресконференцията по повод откриването на събитието присъстваха Свилен Нейков – министър на физическото възпитание и спорта, Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, Венцислав Игнатов – главен организатор на Национална спортна панорама 2012, и Димитър Димитров – началник отдел „Държавен здравен контрол“ към Министерство на здравеопазването.

„Това е поредното събитие, което организираме, свързано  с представянето на различни видове спорт. С тази много голяма атракция ще стартира и Кампанията на Министерството на физическото възпитание и спорта „Аз обичам спорта“. Интересното, е че с вяска година броят на спортовете, които ще бъдат представени на Панорамата, нараства. Резултатите и отзвукът от миналата година са големи. Тази година очакваме още по-голяма масовост, защото всички спортни клубове призоваха децата да започнат да тренират активно, да се занимават с вид спорт, което е и тяхната цел. По този начин със старта на кампанията даваме начало на летния сезон, в който повече деца да спортуват, да тренират на въздух, на воля, за да имаме по-добри ефекти в здравеопазването, в културно отношение и най вече в спорта,” заяви министър Свилен Нейков пред медиите.

Спортният министър поздрави Венцислав Игнатов за положения труд при организирането и ръководенето на това събитие и изказа своята благодарност на трите министерства, които подкрепят Панорамата.

„С тяхното участие показваме как ръка за ръка всички заедно можем и ще успеем да организираме един прекрасен спортен празник”, каза министър Нейков.

Заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” Тодор Чобанов изказа своята подкрепа за Националната спортна панорама като отлична възможност за активност, както и към спорта във всичките му форми и изяви на територията на общината. Той изрази своето мнение, че спортът трябва да бъде част от културата на цялото общество и всеки човек.

Димитър Димитров – началник отдел на „Държавен здравен контрол“ в Министерство на здравеопазването, поднесе своето приветствие към организаторите на това изключително полезно мероприятие, като изказа подкрепата на Министерство на здравеопазването за Националната спортна панорама.

Главният организатор на Панорамата Венцислав Игнатов благодари на четирите министерства, които тази година подкрепят Панорамата и лично на министър Нейков и  спортното ведомство като цяло, което за втора поредна година подкрепя това мащабно събитие.

Официалното откриване на Панорамата е на 20 април, петък, от 11:00 ч. на сцена пред НДК. Откриването ще бъде предшествано от кроса „98 дни до XXX Летни Олимпийски игри”, който ще стартира от 10:00 ч. от ул. „Бяла черква“ (Южен парк) по бул. „Витоша“ до НДК (пилони).

За втора поредна година Националната спортна панорама ще представи културни, образователни и спортни институции под мотото „Виж, опитай, избери!“. Използвайки спорта и културата като инструменти за социална промяна, панорамата има за цел да представи пред обществото голямото разнообразие от спортни и извънучилищни дейности, като подтиква младите към активен избор на приоритетите си и допълнително стимулира подрастващите към по–здравословен начин на живот. В рамките на трите дни на събитието всички посетители на панорамата ще могат да се докоснат до различните видове спорт и да пробват различни тренажори и съоръжения.