Училища

Спортно училище в Търговище отбеляза своята 30 годишнина

Спортно училище „Никола Симов“, град Търговище отбеляза своята 30 годишнина с Концерт-спектакъл в зала „Дечко Стефанов“.

На празничното събитие присъстваха кметът на Община Търговище и бивши преподаватели и възпитаници на училището. Участие в мероприяетието взеха и самодейни състави от Младежки дом и ОДК, както и гимнастиците от СК „Торнадо“.

Гости бяха и общинският съветник Христо Стойнев, председателят на Областния съвет на БФС Валентин Вълчев, ръководители на спортни училища от страната и града. Директорът на СУ „Никола Симов“, Кольо Калев, припомни историята на училището, и отправи своите благодарности и пожелание към миналите и бъдните възпитаници.

Идеята за възникване на спортно училище в града се заражда в края на февруари 1985 година след визита на тогавашния министър на образованието Александър Фол. Последват разговори с ръководството на града, за да се положат основите на бъдещето школо. На 18 март през същата година е издадена заповед, с която е създадено СОУ със спортен профил. Първият директор на новосформираното училище е Илияна Димитрова.

Днешното си име получава през 2015 година, когато за негов патрон е избран знаменосецът на Ботевата чета – Никола Симов. За своята 30 годишна история, възпитаниците на спортното училище са завоювали над 50 медала от Световни и европейски първенства, на 650 индивидуални и над 190 отборни медала от държавни и републикански първенства.

Освен директорът Кольо Калев, поздравления поднесе и кметът на Община Търговище – д-р Дарин Димитров.