Училища

Спортният министър: Училищата са основен приоритет!

6-7 милиона от бюджетите на федерациите догодина ще бъдат отделени за развитие на детско-юношеския спорт, обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков пред ТВ7.

Тези пари обаче не са допълнителни, а са за сметка на досегашните бюджети.

„В олимпийската година, с помощта и на Българския спортен тотализатор опитахме да подкрепим нашите състезатели, да им създадем близки условия до тези на техните конкуренти. От тази година нататък ние искаме 6-7 млн. лева да ги отделим за детско-юношеския спорт, а федерациите да се задоволят със 17 млн. лева, а не с 23 както беше до сега“, обясни Свилен Нейков.

„Ахилесовата пета на спорта беше базата. Ние от самото начало това нещо го знаехме и започнахме изграждането на тази спортна база. Втората стъпка е привличането на спортните училища, като с днешна дата вече спортните училища са към МФВС. Без тях няма откъде да дойде резерва. Стратегията е свързана с няколко неща. На първо място организация на спортните училища, на детската спортна школа и приемствеността между юноши и девойки и мъже и жени. Там някъде се къса връзката, която трябва да се сглоби в следващо време“, заяви Нейков.

„Над 60 спортни обекти и площадки сме построили със средства на МФВС в цялата страна. И това без да броим тези, направени от отделните общини. Строим ги, за да привличаме повече деца. Ако може да не ги срещаме вече по подлезите с шише бира в ръка и цигари. Като им създаваме условия, рано или късно тези спортни площадки и съоръжения ще се напълнят с деца, защото българският народ, родителите ще осъзнаят, че пътят е в спорта“, заяви още Нейков.