Училища

Спортните програми в училищата, непроменяни вече няколко години

Вече седем години не са променяни учебните програми по физическо възпитание и спорт, съобщава сайтът Академика, като основава твърдението си на лично проучване, свързано с противоречивото представяне на родния спорт на Олимпийските игри в Лондон.

В първи и втори клас има два часа на седмица. От трети до шести са три в първия срок и два във втория, като във втората част на учебната година има възможност и за допълнителен. След седми клас часовете са отново два плюс един допълнителен.

Оказва се, че нормативите за получаване на оценка са единствения фактор, който е константен. Всичко останало зависи от учителите по физическо. Дали ще „хвърлят“ топка на децата да ритат или да хвърлят в коша или ще се опрат на конкретна методология за формиране на някакви знания е въпрос на личния им подход.

В последните седмици бе възобновен дебатът за физическото в училище. Появиха се предложения часовете да бъдат така предвидени, че да са последен час за деня. Това обаче би било възможно само за определени училища, които нямат проблем с материалната база. В дъждовен или снежен ден, едва ли има ученически салон, който би могъл да побере повече от два-три класа.

Медията дава информация и за спортните училища в България, където в недалечното минало се създаваха утрешните големи шампиони.

Общият им брой е 23, от които пет са на пряко подчинение на спортния министър. Останалите са общински. Учебната година продължава 38 седмици, вместо стандартните 36. Децата се обучават по определен вид спорт, избран от тях. Вместо учители по физическо възпитание, с тях работят треньори по конкретния спорт.

Министерството на спорта определя и Национален спортен календар, в който се посочват всички прояви на учениците, както и етапите на провеждане и организаторите.