Училища

Спорове за съдбата на едно училище

Само за миналата година от училище са отпаднали 16 400 деца, по данни на Националната статистика. Почти всички се са отказали още в началния курс на обучение. И още тревожни данни – за същия период 24 български училища са затворили врати окончателно. На път е да бъде закрито още едно. Какви усилия се полагат за спасяване на училището в карнобатското село Соколово?

В училище „Христо Ботев” в село Соколово учат 76 деца от 1-ви до 4-и клас. И само едно е от селото. Всички останали пътуват всеки ден с километри, за да влязат в класните стаи. За много родители това е последен избор, след като децата им са отпаднали от други учебни заведения. Но сега съдбата на училището е под въпрос.

„Основният мотив е транспорта. От нашите ученици, по-голямата част, както става ясно от докладната и справката, която съм подала, 33 деца пътуват от града, за да учат в нашето училище. Транспортът се покрива със средства които са предоставени от Министерството на образованието”, обяснява Цветелина Петрова- директор на Началното училище „Христо Ботев” в с. Соколово.

От Община Карнобат, които искат училището да бъде закрито, видяха проблем другаде. „Ако недай си Боже, се случи нещо по време на тоя превоз, те нямат никаква защита. Аз съучастник в такова престъпление няма да стана”, категоричен е кметът на Карнобат Георги Димитров.

И докато двете страни спорят, семействата на учениците са готови на протест. И отказват да пускат децата си на занимания другаде. Така към армията от хиляди деца, отпаднали на училище, може да се влеят още. Без работа ще останат и 10 учители. След разгорещени спорове в общинския съвет на Карнобат, закриването на училището не беше одобрено. Засега.

Източник: nova.bg