Ученици

Спорна анкета в училище отново възмути родители

Анкета за изследване на родителското приемане и отхвърляне и на детската тревожност, пусната в училища, разтревожи сериозно родители.

Те започнаха да я разпространяват в социалните мрежи и да предупреждават други родители да не позволяват на децата си да я попълват.

Анкетата е част от изследване на департамента „Когнитивна наука и психология“ на НБУ и е предназначена за деца от 8 до 14 години. Според листа за информирано съгласие изследването трябва да се проведе в учебно време в рамките на един учебен час, избран от директора. Самият въпросник бил одобрен от комисията по етика на департамента към НБУ.

Учениците трябва да отбележат дали са съгласни с твърдения за техните майка и баща като „Натяква ми или се кара, когато съм непослушен“, „Не ме обича истински“, „Оплаква се от мен на другите, като не я слушам“, „Подиграва ми се и ми се присмива“, „Държи се грубо с мен“, „Гледа на мен като на нещо досадно“. Детето също така трябва да отговори дали заспива трудно, сънува ли страшни сънища, страхува ли се да не му се случи нещо лошо, често ли го боли коремът, често ли му е трудно да преглъща и други.

Припомняме, че само преди седмици МОН пусна писмо до регионалните управления по образование, с което заяви, че затяга контрола за достъп на материали, въпросници и срещи с ученици в училищата по спорни теми, които могат да доведат до конфликти или недоволство.

Източник: duma.bg