Мнения

Според Таня Михайлова не може да има опасения за изоставане в материала

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви пред БНТ, че няма причини за опасения за приключването на първия срок, тъй като оценките за първия срок вече са оформени. Не може да има и опасения за изоставане в материала,предвиден за тази седмица – на грипната ваканция, защото ще се извърши преструктуриране на материала, обясни Михайлова. Ваканцията ще продължи до 7 февруари. На този етап няма вероятност да се взимат допълнително за компенсация с учене в по принцип неучебни дни.

Михайлова даде повече яснота около приема след 7 клас тази година. Според нея в момента текат процедури за одобряване на план-приема. всяко училище може да заяви типа паралелки, в които ще осъществява горния курс на обучение през следващата учебна година. План-приемът има ясно разписани процедури, той трбява да бъде съобразен с образователната стратегия на съответната община, но той се съобразява и с учениците, които завършват 7 клас и ще са придобили основно образование.

Що се отнася до протестите във Враца във връзка с намаляването на профилираните паралелки за сметка на професионалните за следващата учебна година, и едното и другото образование имат своитте предимства, но най-важното е желанието на учениците.

По отношеине на връзката между образованието и бизнеса, тя подчерта, че има липса на кадли за определени професии. Михайлова каза, че министерството разполага с индикативен списък с професии, за които ще има търсене в следващите години, който е изработен на реални факти.

„Имаме 55 специалности в 12 професионални направления, в които броята на обучаваните са около 50% от тези, които ще напуснат /завършат средното си образование/“, допълни още Михайлова.

Източник: news.bnt.bg