Мнения Ученици Училища

Според ново проучване учениците по-скоро харесват е-обучението

Според проучване на Коалицията за медийна грамотност в образованието, проведено онлайн в разгара на обучението в електронна среда, с изключение на 6-има от 144 участвали в анкетата ученици, всички останали посочват едно или повече положителни страни на обучението в електронна среда. Всеки седми предпочита да се върне в класната стая.

Изследването е направен чрез онлайн анкети към ученици и учители в периода май-юни2020 г. и е концентрирано върху ефективността на дистанционното обучение, уменията и проблемите, с които се сблъскват децатаи учителите. В отговорите обаче се проявява и емоционалното отношение на учениците с техните конкретни притеснения и желания. Ако се наложи за някакъв период и за определени училища или класове да се мине отново на обучение в електронна среда, 35% децата имат и определено положителни нагласи.

Сред преподавателите 60% от учителите не са поставяли задача, свързана с намиране и оценяване на достоверността на източник на информация онлайн, а по-малко от 1% са поставяли такава задача всеки ден, след като са обяснили на учениците си как би трябвало да се извършва тази дейност. Едва 8% от всички участници в допитването са провели специален час за тази цел. Всеки втори учител декларира, че не е поставял на учениците си задача за работа в сътрудничество.

Резюме и още изводи от проучването четете тук.

Източник: Safenet.bg