Мнения

Специалисти: Дългият списък по литература отблъсква децата от четенето

Специалисти в областта на българския език и литературата отново поставиха въпроса за изучаването на двата предмета отделно. Учители и професори в областта, както и представители на Съюза на българският филолози, на учените в България и Асоциация „Родители“ дадоха в петък пресконференция по темата.

Според всички тях е наложително да се наблегне на изучаването на български език, тъй като образователната ни система генерира много неграмотни младежи.

Преподавателите и родителите се обединиха около искането да намалее акцентът върху граматиката и да се осигурят повече упражнения по писане и по комуникация. Все още обаче не е изчистен въпросът за сметка на кои предмети ще се даде предимство на въпросните.

Не е редно да се набляга толкова на литературата, смятат експертите, тъй като материята не влече всички деца по еднакъв начин.

Според проф. Боян Вълчев от Софийския университет чрез задължителния  дълъг списък от автори децата биват отблъсквани от желанието за четене.

Въпреки това той не отрече необходимостта да бъде осъществено желанието на учителите за три часа по литература повече в горния курс от 8 до 12 клас, предава news.bg.