Мнения Училища

СО: Длъжни сме да намерим места за децата в детските градини

По-малко от 3 месеца преди началото на кампанията за прием в детските градини, Столичната община мисли как да осигури места за всички малчугани. Общинските съветници одобриха идеята за увеличаване на броя на децата в яселната група от 18 на 23.

Общинският съветник и член на работната група Нина Чанева посочи пред Bulgaria ON AIR, че има програма за изграждане на нови и разширяване на стари детски градини, която върви вече шеста година.

„Длъжни сме да намерим място на тези деца. Говорим за недостиг на места за деца в яслените групи“, коментира тя и добави, че е решен проблемът при децата от 4 до 6-годишна възраст.

„Важното е хората да бъдат убедени в правилните предложения, защото решенията се взимат от Общинския съвет. Ще работим само в посока решаване на проблемите на гражданите“, каза още Чанева.

Нели Пейчева, която е главен експерт в дирекция „Образование“ към СО, също подчерта, че ако има недостиг на места, той вероятно ще бъде отново в яслените групи.

„Дали братята и сестрите ще бъдат социален или общ критерий – предстои“, отбеляза тя.

Нина Чанева каза още, че не се предвижда допълнително назначаване на персонал при увеличаване на групите. А броят на децата няма да се завишава автоматично, а само там където позволяват условията.

„15 нови градини са заложени в плана, но няма да бъдат построени през 2019 г. Цифрата е много гръмка. Хубаво е да говорим с цифри – ще има нови 1000 места“, каза от своя страна Антонина Кенова, която е част от Инициативния комитет за промени в образованието.

По думите ѝ някои родители водят децата си на детска градина или ясла през 7 квартала.

Източник: dnes.bg