Мнения

Софтуерното пиратство струва милиарди като време и пари на потребителите и бизнеса

Докато някои потребители активно търсят пиратски софтуер с надеждата да си спестят пари, шансовете компютрите им да се заразят от неочаквани злонамерени програми са едно към три при крайните потребителите и три към десет при бизнеса. Това е един от изводите в ново Microsoft проучване, проведено от International Data Corporation (IDC). Изследването показва още, че в резултат на тези заразявания потребителите ще похарчат
1,5 млрд. часа и 22 млрд. долара, за идентифициране и възстановяване
от въздействието на зловредния софтуер, а компаниите ще трябва да отделят 114 млрд. долара за справяне с последиците от кибератаки със зловреден софтуер.

В глобалното проучване са анализирани 270 уебсайтове и P2P (peer-to-peer) мрежи, 108 софтуерни изтегляния и 155 CD/DVD-та, интервюирани са 2077 потребители и 258 ИТ мениджъри и технологични директори (CIOs – chief information managers) в Бразилия, Китай, Германия Индия, Мексико, Полша, Русия, Тайланд, Великобритания и САЩ. IDCса установили, че от фалшивия софтуер, който не идва с компютъра, 45% идва от интернет. 78% от този софтуер, изтеглен от уебсайтове или P2P мрежи, съдържа някакъв вид шпионски софтуер, а 36% съдържа троянски коне и рекламен софтуер.

„В основата на киберпрестъпленията е подправения оригинален софтуерен код, който фалшификаторите слагат заедно със злонамерен софтуер“, заяви Дейвид Фин, младши главен юрисконсулт в центъра за борба с киберпрестъпността на Microsoft. „Част от този зловреден софтуер записва всяко натискане на клавиш – това позволява на киберпрестъпниците да откраднат лична и финансова информация на жертвата – или дистанционно включва микрофона и видео камерата на заразения компютър, като по този начин киберпрестъпниците подслушват заседателни зали и спални. Най-добрият начин да се избегнат последствията от този зловреден софтуер е, когато си купувате компютър, да се търси оригинален софтуер.“

Проучването на IDC е озаглавено „Опасният свят на фалшифицирания и пиратски софтуер“ и беше представено официално днес като част от „Играй на сигурно“ (Play It Safe) – глобална инициатива на Microsoft, която им за цел да привлече вниманието към въпроси, свързани със софтуерното пиратство.

„Нашето изследване е недвусмислено: крият се много опасности за потребителите и компаниите, които използват фалшив софтуер“, заяви Джон Ганц, главен изследовател в IDC. „Някои хора избират фалшиви продукти, за да спестят пари, но зловредният софтуер в крайна сметка натоварва финансово и емоционално и крайните потребители, и бизнеса.“

Основните изводи от проучването са:

•     64%от познатите на респондентите, използвали фалшив софтуер, са имали проблеми със сигурността;

•     В 45% от случаите фалшивият софтуер е забавял работата на компютрите или е трябвало в крайна сметка да бъде деинсталиран;

•     48%от анкетираните са отбелязали, че най-големият им проблем при използването на фалшив софтуер е загубата на данни;

•     29% са загриженинай-много за последствията от кражбата на самоличност.

Вграждането на зловреден софтуер във фалшив софтуер е нов метод за престъпниците да печелят на гърба на потребители, които не са наясно с потенциалните опасности.

„Българският потребител развива все по-осезаема нетърпимост срещу посегателствата върху правата му, осъзнавайки, че рисковете, произхождащи от използването на нелицензиран софтуер са не само от правно, но и от техническо естество”, коментира Велизар Соколов, юридически представител на Би Ес Ей I Софтуерният алианс за България. „Именно и за това Би Ес Ей, и ние като юридически представители на Софтуерния алианс в България, проведохме поредната информационна кампания под наслов „Лицензирай спокойствието си”, която цели да подпомогне бизнеса да оптимизира разходите си за придобиването на лицензирани компютърни програми  и предотврати правните и технически рискове, свързани с използването на пиратски софтуер. Това е поредната инициатива на Би Ес Ей за създаването на една благоприятна и конкурентоспособна бизнес среда в страната.”

Официaлният доклад на IDC изследва и нивото на софтуерните инсталации, които потребителите правят независимо на работните си компютри, което се оказва друг метод за въвеждането на незащитен софтуер на работното място. Едва 38% от ИТ мениджърите казват, че са наясно с тези действия, докато 57% от служителите признават, че инсталират личен софтуер на офис компютрите си. Обезпокоителното е, че анкетираните са заявили пред IDC, че само 30% от софтуера, инсталиран на работните им компютри, е бил безпроблемен. 65% от ИТ мениджърите са съгласни, че инсталираният от служителите софтуер увеличава рисковете пред сигурността на тяхната организацията. За мнозина в бизнеса, това може да попречи сериозно на усилията за предоставянето на сигурна работна среда за компаниите.

Потребителите могат да посетят www.microsoft.com/security, за да проверят дали техният софтуер е оригинален и дали компютърът им не е заразен, както и дали е налице зловреден софтуер и съществуват ли инструменти за премахване на инфекцията.

Повече информация за проучването на IDC може да се намери на уебсайта на кампанията Play It Safeна Microsoft, http://www.play-it-safe.net или на http://www.microsoft.com/news/ipcrimes.