Мнения

Софтуерни компании представиха стратегически изисквания за реформа в образователната система

По предвиждания на компаниите в софтуерната индустрия и нас, в сектора към 2015 г. ще има недостиг от повече от 20 000 специалисти в бранша, обявиха на пресконференция днес представители на фирмите, занимаващи се в тази сфера.

На нея беше представен документ, оформен като Стратегически изисквания за реформа в образователната система. Участие взеха представители на Българската асоциация на софтуерните компании, Българска уеб асоциация, БАИТ и др.

Според тях образованието бележи притеснителен спад в качеството си, а процентът на функционалната неграмотност е много висок. От бранша настояват за фундаментална образователна реформа.

Софтуерната индустрия може да стане сравнима с туризма при много по-висока добавена стойност само за 10 години, ако се реши въпроса с острия дефицит на кадри и качеството на образование, категорични бяха участниците в срещата.

В стратегията са определени 18 базови и 32 комплексни компетентности, които са универсални и трябва да се „вградят“ във всички учебни предмети през целия цикъл на обучение – от детската градина.

Според Явор Джонев, председател на работната група, изработила стратегията, през последните две десетилетия образованието се е отказало да възпитава и изгради ценности на достойни граждани. Освен това инициаторите на промените не виждат реална връзка между нуждите на икономиката и това, което предлага системата на образованието.

Стратегията за образователна реформа предлага на първо място да се припознае изграждането на икономика на знанието като национален приоритет от всички политически сили.

Предвидено е още създаването на Национален съвет за реформа, като тази промяна да е с адекватно финансиране на училищното образование.

Виж повече в прикачените файлове


по материали от сайта vesti.bg
снимка: bait.bg