Мнения

София и Варна отбелязват Деня на бащата

На 16 юни, неделя, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“, Фондация „Бащи за отговорно родителство“, Асоциация „Детство с тати“, Асоциация за детско развитие „Член 24“ и Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) с подкрепата на Столична община и Община Варна, дирекция „Превенции“ канят всички деца и техните семейства да се включат в изработването на специално глинено послание за татковци по случай Деня на бащата.

Легендата разказва, че още в древен Вавилон малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така възникнала традицията да има специален ден за почит към бащите и техния принос за здравето и благосъстоянието на детето. В над 30 страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. На този ден се изразява любов и привързаност не само към бащите, но и към всички мъже, които полагат грижи за децата – дядовци, чичовци, други роднини или наставници.

В София празникът ще се проведе в Борисовата градина в пространството около детската площадка със слона в началото на алеята, водеща към Езерото с лилиите. Там от 10:00 до 17:00 часа деца и родители ще могат да се състезават и забавляват заедно в теглене на въже, носене на конче, състезания с топка, танци, надуване на балони, рисуване и, разбира се, изработване на глинени празнични послания за татковци. Бащи и деца ще имат възможност да си направят снимки като супергероите на Националния център за безопасен Интернет – Флашко и неговото дете, и да си припомнят колко важен е таткото както в реалния, така и във виртуалния свят на детето.

Със съдействието на Община Варна, дирекция „Превенции“ в морската столица празникът ще се отбележи от 15 до 18 часа в Морската градина на алеята над Летния театър (до „Шадравана с жабките“). Там децата ще могат да изработят своите глинени послания, да се снимат с бащите си като супергерои и дори да се запознаят с Флашко на живо, за да му разкажат добрите и лошите си постъпки в интернет и да получат ценни насоки за по-забавно и безопасно лято онлайн.

Татковците и майките ще получат информация за инициативи, осъществявани в Превантивен център „Младост“ към дирекция „Превенции“, Община Варна, в помощ на родителите, с акцент – ролята на бащата в живота и възпитанието на детето.

Организаторите ви очакват и в страницата във Фейсбук: www.facebook.com/GordTatko!