Институции Училища

София инвестира 71 млн. лв. реконструкция на учебни заведения

71 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на детски градини и училищни бази в София през 2019 г.

Средствата са заложени в проектобюджета на Столичната община за тази година, обясни кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на 15-то училище „Адам Мицкевич“ в район „Надежда“.

Парите ще бъдат изразходени за ремонти и строителство на 15 детски градини, както и в разширението на 11 училища.

Отделно в столицата започна миналата година обновяване 26 учебни заведения по Оперативна програма „Региони в растеж“. Обектите са в в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и „Средец“, ще бъдат реконструирани с евросредства, а ремонтите ще започнаха на 5 юли 2018г. и ще продължат до 2020 г. Един от тези обекти е именно 15-то училище. В него са инвестирани 2 млн. лв.

Извършен е основен ремонт с подмяна на инсталацията, сградата е санирана, налични са асансьори, пожароизвестителни инсталации и видеонаблюдение. Дворът на училището все още не е напълно готов, засега там са подменени пейките и кошчетата за отпадъци. Обновен е и столът за хранене в учебното заведение.

„В момента всички обекти, по които се работи, се развиват по график. Инвестициите в образованието са изключително важни и ключови. За да бъде добро качеството на образованието учителите и учениците имат нужда от добри условия“, каза Фандъкова.

Източник: monitor.bg