Училища

Софийско училище на протест срещу директорка

Родители и учители се събраха на пореден протест пред столичното 81-во училище „Виктор Юго” в кв. „Младост”. Протестът е срещу директорката Елена Налбантова, която е начело на училището от началото на предходната учебна година.

Протестиращите твърдят, че Налбантова унижава преподавателите и заради това има голямо текучество, откакто тя е директор. На една от срещите с учителите тяги попитала: „Кой е урок №1? Урок №1 е, че директор на 81-во училище е г-жа Налбантова”. Директорката не отрече тези думи пред bTV, но уточни, че идеята е била съвсем друга. Тя не обясни каква е била идеята, било вътрешна информация.

Вече 8 месеца г-жа Налбантова управлява училището, но изглежда, че никой не е доволен от решенията, които взима. Това е втори протест, който се организира в школото. Оказва се, че децата на екс водещия Николай Чадаров също учат в това учебно заведение. Той побърза да зададе няколко въпроса на директорката, която не пожела да отговори на нито един, като изтъкна само, че е избрана с конкурс и това са правилата, които са спазени. „Това училище губи авторитет. Ние сме хората, които водим децата си тук и искаме те да получават образованието, което са получавали до преди вашето управление. Изобщо как ви назначиха? Като сватбен подарък ли е получила това място като директор?”, пита бившият водещ, като има предвид, че е известно, че директор Налбантова има връзки, с които най-вероятно е била назначена.

„По отношение на феодалното управление, не мисля, че един човек трябва и може да се идентифицира с институцията преди да се е доказал. Аз работя тук почти 30 години и не съм искала да я събарям, нито тя мен, следователно има хармония. Вече е друго”, сподели преподавателка по български език в същото учебно заведение.

„Тук се прекратяват връзки с международни школи и събития, които са изключително престижни и важни за нас като родители. Директорката ни отказва информация как и защо се случва това”, коментира друг разочарован родител. 

От регионалния инспекторат по образование са се самосезирали след предходните протести и направили анкета сред учителите и учениците и резултатите не били еднозначни. Инспекторатът направил предписания.

Елена Налбантова е назначена за директор след конкурс, напомниха от инспектората.

Източник: btvnovinite.bg