Училища

Сопотско училище показа на партньори от шест страни красотата на България

От 9 до 13 октомври 2012 година в сопотското СОУ „Иван Вазов“ гостуваха 20 учители и 20 ученици от гр. Вроцлав, Полша, гр. Кореджо, Италия, гр. Паневежис, Литва, с. Пустамергеш, Унгария, гр. Анкара, Турция, както и две училища от Хърватска – от гр. Осиек и гр. Загреб.

Гостуването им беше свързано с петия етап oт проекта „Националните паркове на Европа“, по който си партнират с българските си колеги и връстници.

По традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол и поздравени за „Добре дошли“ с китка народни песни и традициoнни български хора.

Първият ден от програмата включваше организационни задачи за учителите, уъркшоп за учениците (запознаване с българската азбука, български народни танци, волейболен мач), презентации на тема „Хората и парка“, посещение на забележителностите на град Сопот-музея на Вазов, Радиното училище, Еснафа, лифта.

През втория ден се разходиха из старата българска столица Велико Търново и се докоснаха до хилядолетната българска история. Впечатлени бяха от добре запазената стара крепост, от Патриаршеската църква и най-вече от невероятната панорамна гледка от хълма. Екскурзията включваше и архитектурно-етнографския комплекс Етъра. С интерес разгледаха водните съоръжения, разходиха се из занаятчийската чаршия и си купиха сувенири.

Третият ден започна с посещение на Екопътека Централен Балкан. В прекрасния есенен ден безпроблемно всички преодоляха маршрута от два километра и денивелация 60 метра. На партньорите беше показано богатството на тази защитена територия с помощта на информационните табели, разказващи любопитни факти за типичната за парка флора и фауна.