Училища

СМГ на прокурор за финансови далавери

Сигнал за съмнения за злоупотреби с финанси в Софийската математическа гимназия е подаден до столичната градска прокуратура. Това съобщи за „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование (РУО) – София, Ваня Кастрева. Тя обясни, че ставало дума за противоречия между училищното настоятелство и бившия директор на СМГ Антони Стоянов. Родители твърдели, че били дадени 200 хил. лв. за ремонт на училището от бюджета на настоятелството, а според бившия шеф никакви пари не били постъпвали в училището, разказа още Кастрева. Тя допълни, че сигналът е подаден, за да се изчистят и изяснят тези разногласия.

Както вече писахме, образователният министър Красимир Вълчев сигнализира министъра на финансите да направи данъчна проверка на приходите от училищните настоятелства в СМГ. Вълчев допълни, че такава проверка вече е започнала от страна на Националната агенция по приходите (НАП). Той обясни пред „Монитор“, че на по-късен етап ще се обмислят варианти за това как просветното ведомство може да осъществява контрол върху парите на училищното настоятелство. Относно казуса със СМГ той заяви още, че не било редно парите за курсовете по математика, които се провеждат в гимназията, да се събират от настоятелството, а трябвало това да се извършва от самото училище.

Припомняме, че наскоро се появи информация, че годишният приход от курсове в СМГ е над 1 млн. лв. Междувременно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е постъпил сигнал от родители срещу училищното настоятелство на СМГ.

Скандалите в Математическата гимназия започнаха през лятото. Тогава родители се разбунтуваха срещу това, че бившият директор Антони Стоянов е уволнил учителката по математика Петя Тодорова. По-късно се стига до неговото отстраняване от шефския пост и назначаването на Зоя Савова за директор на училището.

Източник: monitor.bg