Училища

СМГ избра нов директор с двучасов конкурс

След като директорът на СМГ Антони Стоянов бе освободен от длъжността си и съпроводен с полиция извън училището, вече едно от най-елитните училища в страната е с нов директор на временна позиция. Според експертът по регионалното управление на образованието в столицата Ваня Станчева едно училище, особено такова със статута на СМГ, не може да си позволи да е без директор дори и ден и точно поради това конкурсът за подбор на нов директор се е провел за около 2 часа.

„В следствие скандала между директора Антони Стоянов и преподавателката Петя Тодорова се проведоха няколко проверки в училището. Установи се нарушения в наредбата за учебния план, документацията и работата на педагогическият съвет. Тези проблеми се натрупват и допълнително изострят конфликтите“, обясни тя. Пред Bulgaria ON AIR експертът по РУО заяви, че скандалът е повлиял негативно на реномето на СМГ.

Ваня Кастрева- началник на регионално управление „Образование“ в столицата коментира пред BIT причините, заради които бе уволнен вчера директора Антони Стоянов. „Приех това най-тежко наказание, защото в административно- управленската си дейност е допуснал множество тежки нарушения като неизпълнение на длъжностната си характеристика. Г-н Стоянов си позволи да направи нещо, което никога не ми се е случвало в кариерата- да не допусне в училище служебни лица и да възпрепятства тяхната работа“, каза тя.

И допълни,че Стоянов не и изведен с полиция, а е напуснал сградата на гимназията доброволно. И в рамките на тези два месеца министерството на образованието е било подложено голям натиск заради Антони Стоянов.

Самият уволнен директор обясни в ефира, че от началото на скандала върху него е упражняван натиск. „Най-фрапиращото е, че с цялото това нещо някой друг пие, пък аз трябва да платя“, допълни Стоянов.

Източник: bgonair.bg/ bitelevision.com