Мнения

Случат с изнесената предварително матура е разрешен

Случаят с изнесената предварително матура по български език и литература е разрешен, известни за виновните, но не е възможно да им бъде потърсена наказателна отговорност, защото информацията не е била класифицирана и не носи гриф „Секретно”, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Законът позволява на виновните да им бъде потърсена само дисциплинарна отговорност, като най-тежкото наказание, предвидено в Кодекса на труда, е дисциплинарно уволнение.

 

Скандалът с матурата избухна през май, когато бе разпространена в интернет и когато стана ясно, че ден преди изпита се търгувала по 600 лв.

 

Заподозрените за виновни за изтичането на информацията са двама служители на МОМН, които са по-високопоставени в йерархията от Красимир Левтеров, който бе арестуван от МВР и за когото министърът на образованието предположи, че е копирал изпита докато е записвал информацията на брайлово писмо. Красимир Лефтеров е главен счетоводител в Центъра за интеграция към МОМН.

 

Предполагаше се, че Ели – дъщерята на Левтеров, е разпространила информацията в интернет, като неин приятел е заявил пред разследващите, че е получил темата от нея.

 

Имената на двата служители, както и подробна информация по случая ще бъдат публично обявени след като ГДБОП предаде доклада си на министъра на образованието и комисията по образование към парламента.