Училища

Сливането на училища в Сливен се отлага

Сливането и преместването на училища в Сливен се отлага за неопределено време. „Основното послание от дискусиите досега беше, че има нужда от време за всички участници в процеса – директори, учители, родители, общественост. Целта е те заедно и ние като община да изготвим най-доброто предложение за децата на Сливен. Аз ще разговарям с председателя на общинския съвет предложението, което е свързано с реформа с образователната система на град Сливен да се отложи. Не искам да поставям срокове, за да няма напрежение. Призовавам за активно участие в работната група“, заяви пред журналисти в понеделник кмета на Сливен Стефан Радев, информирa sliveninfo.bg.

Припомняме, че решението за неаргуметирано сливане на училища в Сливен предизвика огромна вълна от недоволство сред учители и ученици в града. Може би най-засегнатото от реформата училище е сливенската езикова гимназия – ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, която се намира в центъра на града и дели една сграда с природо-математическата гимназия. Реформата предвижда езиковата гимназията да бъде преместена в 10-то основно училище, което се намира в един от крайните квартали.

Днес (6 февруари) в града е организиран митинг против намеренията на общината да слива и премества училища в града. Хората ще протестират за пълната отмяна на рефорамата. Реформата, планирана още от бившия ресорен министър Меглена Кунева, предвижда сливане и обединяване на начални, основни училища и гимназии, за да се изпълни планираното от Министерството на образованието и науката преминаване на едносменен режим на обучение до 2021 година. Целта е всички ученици да се обучават в първа смяна.

Източник: actualno.com