Институции Ученици Училища Учители

След 4 януари ще се взимат локални решения за отварянето на училищата

Следващата седмица ще се решава на какъв принцип учениците ще се връщат в класните стаи от 4 януари нататък. Решенията ще се взимат локално, като първо ще бъде възстановен учебният процес от 1 до 4 клас и за тези от 7, 8 и 12 клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир  Вълчев по време на онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява – в кои училища и кои класове да се върнат в час.

Националното външно оценяване за четвърти и десети клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни изпитите след 7-ми и 12-ти клас. За учениците, на които през следващата година предстоят матури, е възможно последните теми от учебните програми да отпаднат.

Въпреки че училищата са раздали 18 000 устройства на ученици, в момента близо 30 000 учащи се не разполагат с такива, а при учителите няма дефицит. „Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но системата с наличната техника и с допълнителните средства, които са предоставени, прави възможното“, поясни министърът. Учебната година за учениците без устройства ще бъде зачетена.

За децата, които имат специални образователни потребности,  е взето решение въпреки епидемията Центровете за образователна подкрепа да работят присъствено с всяко дете.

МОН разработва наръчник за родители, който да им помогне в процеса на електронно обучение на техните деца, а заради продължаващото дистанционно обучение зрението ще стане обект на по-масови прегледи извън профилактичните.

Източник: БНТ, БНР