Мнения

След спора за бедни и богати: Спират черно-белите учебници

Черно-белите учебници няма да се разпространяват, обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По темата се разрази обществена дискусия, след като от издателство „Просвета” обявиха, че за 8 клас освен цветни по няколко предмета ще предлагат и черно-бели варианти, които ще са с 30% по-евтини. Става въпрос за предмети, по които илюстрациите не са от голямо значение – например математика и философия.

Учебниците за 8 клас за предстоящатата година са нови и са за сметка на семействата. Пред bTV издателството обяви, че те са по-евтини и по-леки от цветните и биха облекчили семейния бюджет.

В социалните мрежи обаче се разрази огромен спор и възмущение, че всъщност по този начин децата ще се делят на бедни и богати.

Омбудсманът Мая Манолова също настоя издаването на черно-бели учебници да бъде отменено.

По думите на образователния министър черно-белите учебници са образователна дискриминация. „Делението на децата по този начин е недопустимо, става въпрос за едно неуместно послание на издателството”, каза Вълчев, който е получил уверението от издателството, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

„Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи”, отбеляза Вълчев. „И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много от дисциплините не изискват цветност на графично изображение”, допълни все пак той.

В официална позиция от „Просвета” потвърдиха, че са готови да не разпространяват черно-белите учебници за 8 клас. От издателството категорично възразяват невярната според тях интерпретация, че целта им е да се внесе социално разделение между децата. От там обясняват, че истинската цел на тяхното издаване е била да осигурят право на избор на родителите и децата, да намалят с повече от 50% тежестта на учебниците и да намалят цената с 30%. Сред другите цели е било да осигурят електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник, както и да използват екологична хартия.

„Децата не си гледат в учебниците. Най-вероятно голяма част от тези, които критикуват във „Фейсбук”, купуват на децата си смартфон за 1000 лв. и маратонки за 300 лв. и изобщо не се замислят , че другите деца ще гледат в маратонките и телефона на тяхното дете”, заяви Никола Кицевски, директор в издателство „Просвета”.

Екатерина Ивкова е родител на дете, което наесен ще е в 8 клас. Освен това е и учител. Твърди, че два варианта на един учебник – цветен и черно-бял, създават излишно напрежение. „Учениците гледат да си спестят пари за учебници, те също си преснемат, винаги е било така, и аз съм си преснемала учебници, като съм била ученичка, понякога и като студенти”, посочи тя.

За учителя по български език и литература Дона Николова образованието зависи най-вече от педагога, а не от цветовете на учебника. „Ако той съумеее да предаде така материала, че на детето да му бъде интересно и увлекателно, дали учебникът ще бъде цветен или черно-бял няма да има значение”, убедена е тя.

По-рано в съобщение от МОН увериха, че не делят децата на бедни и богати. „Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от 8 до 12 клас и по нива /нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и други”, изтъкват от просветното министерство.

„Всички учебници от първи до седми клас се купуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от 8 до 12 клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация”, уточняват от ведомството.

„Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания”, посочват още от МОН.

Източник: btvnovinite.bg