Ученици

След „протеста“ – отсъстващите карали ски

Около 70% от неявилите се вчера на училище са били на ски с родителите си, разкрива в днешния си брой „Стандарт“. Според официалната статистика това се равнява на над2000 деца.

Зимните курорти обаче дават противоречиви сигнали. В Банско, Боровец и Пампорово на 3 януари е имало около 250 души под 18 години.

Хасково е рекордьор по отсъствия вчерта. Там 30% от гимназистите удържаха на думата си и избягаха от часовете. Статистиката за района е 17%.

Във Варна пък дори организаторите на протеста от училище „Неофит Бозвели“ се явиха в класните стаи. Средно около 12 на сто от учениците пропуснаха училище в първата смяна. Във Враца този процент бе 15,32, като общият брой неявили се в клас ученици е 2269. В Пловдив отсъстващите бяха 13 на сто – общо 6500 от 51 877 ученици. Същият е процентът и в Благоевград.

На 10 % закова бройката на децата, които не влязоха в класните стаи в Разград и Силистра. Някои от учениците обаче представили още преди ваканцията подписани молби от родителите, че искат да отсъстват, защото ще пътуват в чужбина.

Най-ученолюбиви се оказаха в Търговище. Там бунтът беше подкрепен  от едва 8,8 %.