Учители

Следващото увеличение на учителските заплати вероятно ще е през есента на 2018 г.

Вторият скок на учителските заплати, обещан от кабинета „Борисов 3“, най-вероятно ще се случи през есента на 2018 г. Не е ясен и точният процент на увеличението, защото той вече ще се изчислява върху по-високата база след скока от 1 септември тази година. Целта е увеличението да може да бъде поето от бюджета, а и стъпките да бъдат плавни, казаха от правителството. Те допълниха, че сегашното увеличение от септември е всъщност предсрочно изтегляне на мярката с няколко месеца по-рано, защото иначе тя трябваше да се случи с първия бюджет на новото правителство, тоест от 1 януари 2018 г.

Едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ бе да увеличи двойно учителските заплати до края на мандата си през 2021 г. По думите на образователния министър Красимир Вълчев това означава, че нетната заплата на преподавателите тогава ще достигне 1600 – 1700 лв., а бруто – 1860 лв. Директорската заплата пък ще бъде около 2000 лв. За целта финансовото министерство предвиди в средносрочната бюджетна прогноза до 2019 г. увеличение на бюджета за образование с по 330 млн. лв. годишно. За 4 години това прави допълнителни средства за сектора в размер на близо 1.4 млрд. лв.

През август кабинетът извънредно отпусна допълнителни 80 млн. лв. в Бюджет 2017 г., за да увеличи възнагражденията на преподавателите с 15% още от 1 септември тази година. Учителите и останалият педагогически персонал в училищата и детските градини ще получат по-високите си заплати най-късно през октомври. За цялата следваща година 15-процентният ръст на заплатите ще струва на бюджета общо 240 млн. лв., а останалите 90 млн. лв. от общо 330-те милиона обещано увеличение ще се ползват за диференцираното финансиране и подкрепата на училищата в по-проблемни региони и с по-уязвими ученици. Ако обаче кабинетът реши да изтегли и втората стъпка от увеличението на учителските заплати от 1 септември 2018 г. вместо от 1 януари 2019 г., в бюджета трябва да се заложат още средства.

От 1 септември тази година средната учителска заплата вече е около 1080 лв. и е над средната за страната, която по последни данни на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. бе 1040 лв. Най-ниската учителска заплата пък стана 760 лв. от 1 септември.

Източник: mediapool.bg