Училища

Скоро въвеждат едносменен режим в столичните училища

Подготвяме Програмата за развитие на училищната мрежа, която скоро ще бъде внесена в СОС, с цел осигуряване на едносменен режим на работа за всички училища в града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2. „149-то училище е едно от тези, които и в момента се обучават на едносменен режим. Целта е не толкова привличането на нови ученици, а осигуряване на добри условия за учениците“, посочи тя. 

„Към момента повече от половината общински училища в София са на едносменен режим. Има райони, в които училищата са много натоварени. Част от стратегията е строителството на нови училища и разширение на училищни сгради“, обясни Йорданка Фандъкова. „По-добре е децата да започват училище от нормално време – 8.30 часа или 9.00 часа, но не по-рано, както е сега, когато са на 2 смени“, коментира тя. „Това е много важна наша задача и сме почти готови да внесем Програмата в СОС“, изтъкна кметът. „Капацитетът, който имаме в момента, дава възможност за преминаване на едносменен режим“, каза още тя. 

„Възложих на гл. архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват функциите не само на физкултурни салони, а на квартални спортни зали в различни райони на града в дворовете на училищата. Избрахме 6 училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали“, коментира още Фандъкова, цитирана от Фокус.

„Типовите проекти са готови и гл. архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези зали“, посочи тя. „Тези зали ще позволят да се разшири базата на училищата в учебно време. А събота и неделя, и през вечерно време хората от квартала ще могат да спортуват в тези зали, да се провеждат състезания. Това ще бъде голяма придобивка за града ни и част от стратегията ни за развитието на спортната инфраструктура“, заяви кметът. По повод проверката на на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2 Йорданка Фандъкова коментира: „До преди няколко месеца това място беше нелицеприятно сборище на клошари и вандали, които притесняваха гражданите. Беше изключително важно да облагородим пространствата, за да могат децата да спортуват“.

„Европейска столица на спорта сме през тази година, част от програмата ни е именно осигуряването на физкултурен салон и спортна зала във всяко училище“, изтъкна тя. „Откакто екипът ни работи в общината общо 10 спортни зали и физкултурни салони сме построили досега. Вече почти няма училище без физкултурен салон. Останаха 3, имаме ясна програма и план да бъдат изградени“, уточни кметът.

„В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, изпълняваме първия етап като разширяваме училището с 50%. Вторият етап, който предстои да започне включва именно и нов физкултурен салон“, посочи Йорданка Фандъкова и допълни, че се предвижда и изграждането на спортна зала в 9-та Френска езикова гимназия. „В 149-то училище децата вече няма да играят в класните стаи, а ще могат да се радват на модерна спортна зала. Като втори етап ще заложим оформяне на дворното пространство, с изграждане на външни игрища“, поясни тя. „Стратегията на Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорт, с акцент върху детския спорт“, каза още кметът. 

Източник: actualno.com