Училища

Скандал с 1600 нелегитимни дипломи в Свищов

Проблем с близо 1600 нередовни дипломи от Стопанската академия в Свищов се появи в последните дни. Причината е, че документите са подписани от ректора, представил се за професор, докато истинската му научна титла е доцент.

Величко Адамов се представя за професор, тъй като се оказва, че е „почетен порфесор“ от университета „Валахия“ в румънския град Търговище.

Още в края на ноември стана ясно, че доцентът се кичи с титлата, получена през септември миналата година. Тогава от МОМН уточниха, че Адамов е получил почетно звание за професор по Закона за висшето образование, а не академична длъжност по смисъла на Закона за развитието на академичния състав в България. В този смисъл ректорът е почетен професор само в румънския вуз и никъде другаде.

Адамов споделя пред „Труд“, че е сбъркал като при подписването на дипломите не е добавил „почетен“ пред „професор“. Успокоява го и фактът, че всички в поверената му Академия се обръщат към него с „Професоре“ – в знак на уважение.

Случаят е първи досега, в който МОМН отказва да признае за легитимни дипломи на акредитиран държавен университет.

По същество дипломите на студентите отговарят на всички разпоредби – те са учили по законен учебен план, дадени са от законно висше училище. Според юристите обаче фалшивата титла на ректора е основание целият документ да се брои за нелегитимен. Проблемът е технически, но няма как да узаконим документите на младежите, защото това означава, че самите ние ще сме закононарушители, обясниха експертите от ведомството на Игнатов.

„Нищо нередно не съм направил. Почетното звание не ми е присъдено без нищо, а за това, че защитих кауза. Изнесох лекция по финансови въпроси на чист румънски. Хората навън ме оцениха, у нас обаче – не“, съжалява Адамов пред „Труд“.