Училища

Скандал с класирането в СУ!

Огромен скандал се заформя около класиранията в Софийския университет, съобщават централните печатни медии. Най-старото висше учебно заведение у нас е обвинено в манипулиране на досегашните подреждания.

Преди няколко дни от СУ обявиха допълнителен прием за повече от 600 места в първи курс, някои от които в доста търсени и често писани на челни места специалности.

Кандидати и техните родители обаче са възмутени, как може да са влезли да учат нещо, което са писали далеч по-назад в списъка си, а за по-добрите места се търсят нови желаещи.

„Като е имало празни бройки, защо детето е класирано по последно желание?!“, възмущава се майка на първокурсник, цитирана от „Труд“.

Родителите са уверени, че ВУЗ-ът се е намесил, за да може да запълни бройките в не толкова търсени дисциплини.

Отговорът на СУ е също толкова категоричен: „Няма такова нещо!“

От там обясняват, че бройките са се запълвали на класиранията и празни места не е имало, но част от кандидатите са се отказвали и не са се записвали. Тези, които вече са приети, няма да имат възможност да претендират за свободните места, обявени преди дни.

„Очакваме още да напуснат и да си изтеглят документите, тъй като сега върви приемът в академиите по изкуства“, обяснява още пресаташето на СУ Симеон Хинковски.

Засегнатите обаче не взимат думите му насериозно. За тях, вместо подготвялите се и стигнали някакъв бал, сега История, Философия или Икономика ще учат младежи, не успели да влязат в нито един ВУЗ досега.

Според експерти, проблемът е повод, на подобен род казуси да се погледне по-сериозно занапред. Някои предлагат в повечето специалности да се влиза с минимални изисквания – тест и матура, а по-сериозни изпити да има за по-тежките специалности,. След първата година двойкаджиите да отпадат автоматично.

Университетите обаче няма как да се съгласят на подобни реформи. Това ще сложи край на бизнеса им с частните уроци, а също ще падне размерът на държавната им субсидия, пише още „Труд“.

Oще по темата