Мнения

Скандал заради прекратяване на договор на МУ – София

„Нека държавата не върви против собственото си висше образование“, затова призова акад. проф. д-р Ваньо Митев, първи заместник-ректор на Медицински университет – София. Извънредно от Италия, заради разразяващия се международен скандал за неправомерното прекратяване на договора на МУ – София и италианската компания „Студиум“ за Център за изнесено обучение в Киасо, Швейцария, дойдоха и представители на компанията – проф. Антонио Джованони, неин почетен президент, и  Маурицио Полидори, представител на фамилия Полидори – собственик на „Студиум“.

„Затварянето на Центъра означава, че студентите от втори курс в Киасо трябва спешно да се преместят в София без предупреждение и не е ясно дали ще получат дипломи – обясни последиците от прекратяването на този договор проф. Антонио Джованони. – Ако сега се прекъсне обучението, догодина няма да има нито един нов италиански студент. Обръщаме се към министър М. Кунева: Не рискувайте имиджа и брандинга на България като дестинация с качествено образование, не ограничавайте възможностите на българските преподаватели да провеждат обучение в Европа, да трупат европейски опит и да прославят българското образование и специалисти – апелира той.“

На базата на приети промени в Закона за висшето образование от 1.03.2016 г., Центърът за изнесено образование в гр. Киасо, Швейцария, е обявен за незаконен в одита на МОН – всъщност този център е обслужващо звено и напълно съответства с българското законодателство. Преди два дни компания „Студиум“ получава анекс за прекратяване на договора за този център.

„Шокирани сме от тази ситуация, пристигнахме в България по спешност и се надяваме да намерим заедно изход от създаденото положение – сподели своето недоумение проф. Антонио Джованони. – Това, което се случва, касае авторитета на българското образование, а бих казал и на държавата като цяло. Това е международен скандал, какъвто досега не съм срещал в дългогодишната си практика. „Студиум“ се занимава с дейности в сферата на европейското образованието и обучава европейски студенти от 40 години и въпреки различните промени в законодателствата на други държави, никога не сме имали подобен случай.“ 

Центърът за изнесено обучение стартира своята дейност през 2013 г., след писмо на министър Клисарова с разрешение от МОН. По-късно министър Танев и одитите за този Център също нямат забележки. Предназначението на Центъра за изнесено обучение е през първите две години италианските студенти да учат в Швейцария, за да могат те и родителите им да се убедят в качеството на образованието, предоставяно от МУ – София, особено при положение че България не е позната страна за медицинско обучение в Европа, а конкуренцията от европейски медицински университети е огромна. През следващите четири години тези студенти продължават образованието си именно в МУ – София. По този начин Центърът подсигурява студенти на университета и съответно приходи. Тези италиански студенти с днешна дата са над 300 на брой. Всеки един от тях плаща по 8000 евро годишно на България – само за образование, и още по 10 000 евро за останалите си разходи у нас на година. От своя страна компания „Студиум“ инвестира 800 000 евро, при това не за МУ, а за да промотира българското образование и брандинга на България и българските преподавали. Посочената сума е само за първата година, в която Центърът започва дейност.

„Този международен скандал ще изплаши и прогони не само италианските студенти, той ще уплаши, разочарова, разубеди всички европейски студенти, които възнамеряват да се запишат както в МУ – София, така и във всички останали български висши училища. Ето защо трябва да се намери решение на ситуацията – обобщи акад. проф. д-р Ваньо Митев. – Един вариант, който виждам аз, е да продължи работата на Центъра, докато тече процедурата за филиал“. Акад. проф. д-р Ваньо Митев отрече и обори всички останали коментари по одита на МОН.