Училища

Скандал в ПУ заради титлата на Стоичков

Доцентът в Пловдивския университет и изтъкнат социолог д-р Цветозар Томов е подал молба за напускане на работата си във ВУЗ-а в знак на протест с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на бившия футболист Христо Стоичков.

Церемонията по връчване на титлата беше в 11:11 часа на 11.11.2011 г. в Аудитория 6 на Ректората на учебното заведение под тепетата. Решението предизвика доста коментари, повечето от които изразяващи недоумение относно заслугите на родната спорна легенда към науката.

Доц. Томов се е обърнал с писмо към ректора на ПУ доц. д-р Запрян Козлуджов, в което изтъква мотивите за решението си.

Ето и текста на писмото:

На вниманието на:
Доцент д-р Запрян Козлуджов –  Ректор на Пловдивския университет

Копия до:
Доцент д-р Мария Шнитер – Декан на Философско-историческия факултет
Доцент д-р Светлана Събева – Ръководител на катедра „Критическа и приложна социология“

Доцент Козлуджов,

От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков“, пише в свое писмо до ректора на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов социологът Цветозар Томов.

„Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест.

Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет.

Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек.

Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“.

Доц. д-р Цветозар Томов, Катедра „Критическа и приложна социология“.

Още по темата