Училища

Скандалът в Пазарджик завърши с дисциплинарно уволнение

Директорът на една от елитните гимназии в Пазарджик „Иван Аксаков“ Тодор Джамбов е уволнен дисциплинарно, заради общо 11 нарушения в нормативните разпоредби, информират централните медии. Най-сериозното нарушение обаче е обърканият учебен план, заради който дипломи на зрелостници се оказаха нелегитимни.

Преди няколко седмици стана ясно, че в школото са се писали оценки по ЗИП „История и цивилизация“ без да е изучаван такъв предмет. Оценките повтаряха тези от редовните часове. Това довело до нераздаване навреме на свидетелства за завършено основно образование. Освен това имало констатирано и нарушение за нераздадено работно облекло.

Вчера директорът е получил заповедта от РИО Пазарджик и я е подписал. Той обаче не успял да си тръгне нормално от училището, тъй като е бил спрян от учениците, твърдо застанали на негова страна в конфликта.

Разчистват някакви сметки. Искаме този директор, защото е млад, амбициозен и върши много работа за гимназията ни. По негово време тя беше ремонтирана. Скроиха му номер“, категорични са учениците, цитирани от „Стандарт“. Самият Джамбов ги помоли да се приберат в клас, а също така, че ще обжалва решението.

„Директорът на „Иван Аксаков“ е направил 11 нарушения на Кодекса на труда и два прецедента, които са недопустими“, заяви началникът на инспектората Йордан Чалъков. Той се зае да обясни на децата къде точно е проблемът и какви са мотивите за дисциплинарното уволнение на директора им.

Още по темата