Учители

Скандали тресат Класическата гимназия

Сериозен скандал се вихри в последните няколко седмици в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в столицата, предават различни печатни и електронни медии. В центъра му е директорът на училището Мариела Папазова.

Учители, ученици и родители са разделени на два лагера – едните искат оставката й, а другите я защитават.

Противниците й са категорични, че Папазова не трябва да остава на поста, тъй като си е позволила да уволни утвърдени учители, използвайки различни спорни предлози за това.

Твърденията са, че вместо тях са назначавани нейни доверени педагози.

Мариела Папазова, която е сестра на популярния баскетболен треньор Константин Папазов, е категорична, че груби нарушения на потърпевшите са причина за тяхното отстраняване.

Учителка по физическо е уволнена, след като във времето, когато е била с болничен, е съдийствала на мач в Англия. Други системно не се явявали на работа или не преподавали задължителния по програма материал.

Учител по история пропускал уроците за Възраждането в 11-ти клас на шест випуска поред. Преподавателка по немски пък споделяла с учениците си по време на час интимните си отношения със свой колега.

Това обаче е неправомерно според противниците й, които са убедени, че обвиненията няма да издържат в съда.

Мариела Папазова е директор от юли месец миналата година е назначена по заместване на Силвия Бакърджиева-Соколова, която сега е в майчинство.

Според сегашното училищно настоятелство в гимназията има данни и за злоупотреби с обществени пари от предишното ръководство. Протестиращите изнасят данни за събирани неправомерно пари от родители за учебници, които би трябвало да се плащат от бюджета на училището.

Имало данни и за закупуване на нафта при цени с 30 на сто по-високи от реалните. За злоупотребите е сезирана икономическа полиция, каза още Абаджиева.

„Подобни проблеми се решават в съда, а не на улицата“, е коментарът на директорката, която не изключва варианта да съди колегите си за клевета.

снимка: БГНЕС