Училища

Скандали в Стопанската академия поставиха дипломи под въпрос

Изборът на 35-годишния ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Теодора Димитрова разпали страстите в университета, информира „Стандарт“. Миналата седмица Общото събрание на висшето училище гласува със 108 гласа „за“ вузът да бъде оглавен от проф. Димитрова, близка до досегашния ректор проф. Величко Адамов.

Самият проф. Адамов изкара два мандата, като през този период бе герой на поредица от скандални публикации в медиите, сочещи го като приближен до съдебния лобист Красьо Черничкия. Адамов неведнъж е набеждаван и за плагиатство за научния труд, с който се хабилитира като професор.

Стопанската академия в Свищов е разцепена на две заради новия си ректор. Опозицията във висшето училище в момента оспорва избора на проф. Теодора Димитрова пред Окръжния административен съд във Велико Търново като нелегитимен.

Ако това бъде потвърдено, всички документи, подписани от проф. Димитрова, ще се окажат под въпрос, твърдят преподаватели от университета, които оспорват този избор. Това важи и за дипломите, които тя ще разпише в периода, през който заема поста.

„В момента на практика сме без ректор. Няма кой да подпише дори да бъде платен токът на университета или да се купи хляб за студентския стол. Университетът се намира в безтегловност“, казаха преподаватели от висшето училище.