Мнения Училища

Ситуацията в училищата в селата е повече от тревожна

„Ще продължа да задавам въпроси”.

Това заяви на пресконференция общинският съветник в Кюстендил Костадин Костадинов, който беше вносител на докладната записка за реформи в сферата на образованието. На заседанието в петък предложенията му бяха отхвърлени.

Костадинов подчерта, че от следващата година съгласно нова Наредба на МОН родителите няма да могат да избират къде да учат децата им, те ще бъдат записвани в районите, в които живеят. „Не споделям принципа за райониране, но родителите трябва да са готови” заяви Костадинов. Той допълни, че с въвеждане на централизиран прием, общината ще може да се намеси и да играе ролята на арбитър.

Общинският съветник подчерта, че ситуацията в училищата в селата е повече от тревожна. За догодина в Крайници има между 6 и 8 деца, докато в Самораново и Яхиново няма нито едно дете, което да бъде записано в първи клас. „Целта беше да предизвикаме дебат, дебат обаче не стана” каза още Костадинов.

Той допълни, че третият и основен момент, който и в момента стои е със сегрегацията на ромските ученици. „Когато говорим за ромските ученици, ние помагаме повече на българските, отколкото на ромските ученици. Ще кажа ясна цифра, за да бъда разбран. При 72 обявени места в ОУ „Неофит Рилски” има над 50 ученици от ромски произход. Тогава как си представяте хората, които ще си дадт децата там. Има два пътя – единият е да се направят два ромски класа и един с български или да има 2/3 ромчета в класа и 1/3 българчета, смисъла е именно да помогнем на българските ученици и на българските родители” обясни Костадинов.

Той отново подчерта, че в момента има 20 деца, които не са записани в нито едно училище, а в същото време се сформират екипи, които да връщат отпаднали от системата деца. Всички решения, които е предложил са били приети от кмета, в по-голяма част, както и от експерти от ОбА, директори, ромски представители, РУО.

Източник: dariknews.bg