Мнения

Синдикат “Образование“: 60 млн. не стигат!

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха с поредно открито писмо, разпространено в медиите, в което засягат важни проблеми в сферата на образованието.

Според организацията обещаните 60 млн. лв допълнително в бюджета не кореспондират със сумата, необходима за подобряване качеството на образованието у нас.

Ето какво се казва в писмото (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ заявява, че исканите пари за образование в бюджет 2013 категорично не кореспондират със сумата 60 милиона, предлагана съвсем упорито от министър Дянков.

Учителските синдикати и работодателските организации настояват за увеличени с 15% на единните разходни стандарти и само за това е необходима сума над 200 милиона лева.

Синдикат „Образование“ ще отстоява със всички законови средства увеличение на учителските заплати, защото това е жизненоважно за „обеднелите“ работещи в отрасъл „Образование“. И ако добавим и финансови средства за бурните инфлационни процеси в държавата ще се убедим, че сумата от 60 милиона е крайно недостатъчна. Ясно е, че тези пари няма да отидат само в заплати, а част от тях ще компенсират повишената издръжка на системата. Безспорно е че само с 60 милиона, ще забуксуват много иновации започнати от МОМН и синдикатите, и ще се превърнат в препоръка към бюджет 2014.

За очакваните реформи в образованието от българското общество, сумата от само 60 милиона не е поисканата, не е достатъчна и ще задълбочи процеса на отлив от професията на много добри български учители.

Декларацията е подписана от председателя на Синдиката Юлиян Петров.