Мнения

Синдикат “Образование“: Ще се плати ли двойно в детските градини утре?

Синдикат „Образование“ ще инициира внезапни проверки в детските учебни заведения, поради многобройните сигнали в синдиката за нарушени процедури при работа през дни на официални празници, съобщиха с писмо до медиите от организацията.

В него се казва още (без редакторска намеса):

Денят 1 ноември е официален празник за работещите във всички учебни заведения на системата на образованието и работата на персонала на детските градини се третира като извънреден труд, за който са необходими специални процедури. Ако тези процедури не са направени, то Директорите на детските градини и училища, подлежат на административни санкции от проверяващите инспектори на Дирекция „Областна инспекция на труда“.

Кодекса на труда постановява, че извънредния труд е забранен и в изключенията когато той се извършва, то това става при определени условия и при двойно заплащане.

Във тази връзка Синдикат „Образование“ ще сезира Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за спазване на трудовото законодателство при  работата на персонала на детските образователни заведения на 1 ноември.

Синдиката ще настоява категорично за санкции на директорите при установяване на нарушение на Кодекса на труда.