Мнения

Синдикат “Образование“ с нови въпроси към премиера

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изпратиха поредно писмо с въпроси към отговорните фактори за финансирането на образователната сфера и по-специално към премиера на Република България Пламен Орешарски.

В него синдикалистите отново споделят исканията си за висок процент от БВП за образование, за по-високи учителски заплати и др.

Ето и цялото писмо (редактирано)

Уважаеми г–н Премиер,

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители очакват да научат колко са парите за образование в новият бюджет. Българските родители искат да знаят дали ще бъде приоритет българското образование.

За съжаление в момента става дума за реалната картина на образователната система, за състоянието на училищата в които учат българските ученици и за децата, които се подготвят за училище в детски градини в групи по 34 и повече, чакайки години за място в детска градина. Ако беше предизборната кампания, Вие г-н Премиер бихте могли лесно да обещаете всичко, но сега е друго време, време за изпълнение на обещанията.

В Европа средствата за образование,които заделят страните са средно 5.2% от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия препоръча на страните членки да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за образование. Синдикат „Образование“ настоява правителството де отдели 6% от БВП за образование и заедно с другите европейски синдикати предлага ЕК да задължи правителствата да отделят поне 6% за образование.

Г–н Премиер българското общество очаква реформите в образованието от Правителството на България и мерките, които ще привлекат младите учители в училище, ще задържат учениците в училищата.

Младите учители тази година са по-малко от 300 за цяла България, а средната възраст на учителите бие всички европейски рекорди.

Синдикат „Образование“ предлага младите учители да започват с не по-ниска от средната работна заплата за страната, за да ги има в училище. Това ще бъде истинска и действаща мярка, в съответствие с афишираното желание за мерки към учителите.

Г-н Орешарски, учителите в България помнят „Седянката“ но помнят и Вашите обещания, за приоритетна за правителството образователна система. Но Вие сега им отговаряте, че образованието няма да бъде приоритет с парите, които им отделяте в бюджет 2014 и отлагате приоритета за следващата година или следващото правителство, защото според Вашият отговор, за да стане Образованието приоритетен отрасъл трябва да се повишат данъците в държавата.

Неприемливо, според Вас г–н Орешарски е и освобождаването на от ДДС на всички финансови операции, извършвани от учебните заведения с което доказвате, че третирате българското образование като търговско предприятие, а не като храмът в който се градят и пазят духовните ценности на нацията.

Наскоро г–н Премиер българските църкви и манастири бяха освободени от такса смет в закона за местните данъци и такси, но Вие отговорихте на учителите, че това може да се случи едва след национално обсъждане. Питаме Ви кога се състоя националното обсъждане за българските църкви и манастири, като междувременно Синдикат „Образование“ приветства това разумно решение на българския Парламент.

Затова българските учители заслужават да чуят от Вас г–н Орешарски, че не е дошло времето за европейски подход към българското образование, българските родители заслужават да знаят, че децата ни няма да се учат в модерни сгради със съвременна техника, защото за правителството има по – важни неща.

Кажете им го сега г–н Премиер!