Учители

Синдикат Образование: Стига унижения!

Заради родителския рекет синдикат „Образование“ прави проверка на стачната готовност сред преподавателите. Учителите не са съгласни с родителските асоциации, които  настояват за въвеждането на „специални разузнавателни видео и аудио средства в образователните институции и семействата“.

„Същите тези родители, в еуфорията на недоверие към образователните институции, са готови да извършат чудеса от предложения и обвинения към работещите в образователната система, но не са готови да признаят огромния си дефицит от родителски способности и умение да партнират на учителя“, пише в позиция на синдиката.

Оттам напомнят, че ползването на този вид записвачки или скрити камери, са в явно нарушение на закона, при условие, че липсва съгласието на лицето, срещу което е насочена тази техника.

„Погледнато реципрочно, би ли било логично министърът на образованието да поиска техника за наблюдение в домовете на учениците, за да се гарантира доброто им домашно възпитание! Българските учители очакват ясна позиция от Министерство на образованието и от Министерство на вътрешните работи относно законосъобразността на подобна инициатива“, пишат още преподавателите.

Те пък се оплакват, че и в деня на матурата, отново е бил погазен авторитетът на българския учител, като педагозите са били задължени да оставят мобилните си телефони, вместо да бъдат предупредени да ги изключат и да не ги ползват. Според синдиката липсата на доверие между учители и родители, между институции и учители е в основата на грандиозен разпад на образователните традиции и ценности.

Източник: dnes.bg