Институции

Синдикат Образование: Родителите да спрат да обвиняват учителите за смъртта на Габи

Синдикат „Образование“ призовава българските родители да престанат с кампанията срещу учителите и директора от 52 ОУ – София, защото вината за трагичния инцидент категорично не е на педагогическия персонал. С тези действия само влошават и задълбочават ситуацията на разнобой и взаимни обвинения и докато страните са в окопна война, агресията продължава да вилнее и взема своите жертви. Фронтовата линия би трябвало да бъде всички срещу апатията, насилието във всичките му форми, девиантното поведение и противообществените прояви. Това се казва в позиция на организацията във връзка със смъртта на Габи.

„Крайно време е при агресивни действия между ученици, при рецидивиращи прояви на агресивен ученик, да се отстранява от училище, а отговорността за продължаване на образованието да се поема изцяло от родителите“, отбелязват от Синдиката. Като друга мярка те предлагат да се въведе оценка „Възпитание“. Настояват да има и текст за отговорността на родители. В тази връзка ще трябва да се търси и политическо решение, смята Синдикатът.

„Пакетът от мерки за превенция на агресията в образователните институции МОН трябва да изработи и съгласува с тези, които са на огневата линия – учители, директори и техните организации, без прибързани, написани на коляно мерки, но и без ненужно бавене – в рамките на месец е оптимален срок. Ако МОН за пореден път реши само да изработи и разпространи за изпълнение стратегия за действие, без да покани за това синдикатите като представителни организации на работещите в системата на образованието, то опитът им ще бъде обречен“, смятат още от Синдикат „Образование“.

Източник: novini.bg