Училища

Синдикат “Образование“ приветства решението за частните училища

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изрази задоволството си от приетите текстове в проекта за нов закон за предучилищното и училищно образование, които уточняват реда за отпускане на държавни средства за частните учебни заведение.

В писмо до медиите от организацията споделят (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е радостен от приетият текст в новия закон за училищното образование, даващ равен шанс на децата и учениците от частните учебни заведения да ползват единен разходен стандарт, заедно с децата от общинските и държавни училища.

Макар, че ползването на стандарта е насочено към 2016 година, това все пак е добра новина, не само за тези ученици, но и за българското образование, защото в училищната конкуренция вече се включват и частните училища. Тази конкуренция несъмнено ще повиши качеството на образованието.

Синдикат „Образование“ ще насочи своите действия към учителите, работещи в частните учебни заведения, които засега са дискриминирани по отношение на синдикално членство, а частните учебни заведения са извън социалния диалог в отрасъла. Синдикатът ще провери за условията на труд на тези учители и ще покани директорите на частните училища да признаят КТД, за отрасъл „Средно образование“.

Писмото е подписано от председателя на Синдиката Юлиян Петров.

Още по темата